ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΣΕΠ / ΟΚΤ 2013 (ΑΡΘΡΟ)

Σελίδα 55

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

'Το ...εξοχικό της αυλής'

ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΤΗΝ ...ΕΞΟΧΗ. ΜΙΑ ΠΙΣΙΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΕΙΩΔΗ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΩΡΕΣ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ, ΕΝΑΣ ΗΡΕΜΟΣ ΜΙΚΟΚΟΣΜΟΣ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ, ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΩΜΗ.

Της Μαρίας Παναγιώτου,
Φωτό: χρίστος Παπαντωνίου, Γαβριήλ Γαβριηλίδης


Τα σπίτια είναι ζωντανοί χώροι που διαρκώς αλλάζουν και ανανεώνονται. Μια νέα προσθήκη σε μια κατοικία μπορεί μερικές φορές να αλλάξει την καθημερινότητα μιας οικογένειας και να δώσει τη δυνατότητα στους ενοίκους να αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής τους. Αυτός ήταν και ο στόχος της δημιουργίας ενός μικρού σπιτιού στην αυλή μιας κατοικίας της δεκαετίας του '80 σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της Έγκωμης. Από τον κύριο δρόμο τίποτα δεν σε προδιαθέτει για το τι κρύβεται πίσω από τον πράσινο φράχτη. Έτσι, περνώντας από μια ανεξάρτητη είσοδο στην εσωτερική αυλή, το σκηνικό σε ξαφνιάζει. Μπροστά σου ξεδιπλώνεται μια όαση γαλήνης και ηρεμίας. Η πισίνα, η μεγάλη ξύλινη πλατφόρμα δίπλα και πιο πέρα το μοντέρνο σπιτάκι που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Γαβριήλ Γαβριηλίδης, συνθέτουν έναν ιδιωτικό μικρόκοσμο που σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι κάπου στην εξοχή και σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στην καρδιά της πόλης.

Ο χώρος αυτός διαμορφώθηκε πρόσφατα, όταν οι ένοικοι του σπιτιού αγόρασαν το διπλανό οικόπεδο. Το σπιτάκι, στα βορειο-ανατολικά του οικοπέδου, είναι μία έξυπνη κατασκευή 53 τετραγωνικών, από ξύλο, πολυκαρβονικά πανέλα Lexan και stainless steel. Φιλοξενεί ένα μικρό καθιστικό, κουζίνα, μπαράκι, ντους-αποχωρητήριο, μαι μικρή αποθήκη, αποδυτήριο και έναν ημιυπαίθριο χώρο. Τα μικρά παραθυράκια σε διάφορα σημεία του κλειστού κομματιού της κατασκευής φέρνουν αέρα στο εσωτερικό τα βράδια και κρατούν το χώρο δροσερό. Ο θερμός αέρας μετατοπίζεται, χάρη στο σχήμα του κτιρίου, από τα κάτω προς τα πάνω και από μέσα προς τα έξω. Έτσι το κιόσκι δεν χρειάζεται μηχανικό κλιματισμό για τουλάχιστον εννιά μήνες το χρόνο. Η κουζίνα και το μικρό καθιστικό αναπτύσσουν μιαν άμεση σύνδεση με τον ημιυπαίθριο χώρο, ο οποίος φιλοξενεί ένα παγκάκι σε σχέδιο του αρχιτέκτονα και μια τραπεζαρία. Στη ζεν ατμόσφαιρα του χώρου προσθέτουν οι λευκές πέτρες στην περίμετρο του σπιτιού. Λίγο πιο πέρα η ξύλινη πλατφὀρμα, μέρος της οποίας αιωρείται πάνω από την πισίνα, δημιουργεί μίαν αμεσότητα με το υγρό στοιχείο και δίνει στους ενοίκους την αίσθηση ότι είναι στο κατάστρωμα ενός κότερου.

Το πράσινο από βουκαμβίλιες, ελιές, νεραντζιές, μεσογειακούς θάμνους και άλλα φυτά που αγκαλιάζουν τους χώρους, σε συνδιασμό με το γαλάζιο της πισίνας και του ουρανού συνθέτουν ένα σκηνικό γεμάτο θετική ενέργεια. Κάθε εποχή και ώρα της ημέρας προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στους ενοίκους, που απολαμβάνουν τον ελεύθερο τους χρόνο σ'αυτό το παραδεισένιο περιβάλλον. Το σπιτάκι αλλάζει όψη τα βράδια με τον προσεγμένο τεχνητό φωτισμό, που επίσης επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας. Τα χτιστά στο πάτωμα στην περίμετρο της κατασκευής φώτα (LED), αλλά και τα spot lights στο ταβάνι, δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα. "Ο χώρος αυτός έγινε το ησυχαστήριο μας. Εδώ ξοδεύουμε χρόνο για διάβασμα, για να ακούσουμε μουσική, αλλά και για φαγητό με φίλους " θα μας πουν οι ένοικοι.

© Gabriel A. Gabrielides Architect 2016-2021

  • Facebook Classic
  • Houzz Social Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now